Illan maisteluretki Palermon sydämessä
Tässä tarinassa kerron, minkälainen oli sisilialaisten perinneruokien maistelukierros Palermon vanhassa kaupungissa. Loppuun hahmottelin vastaavan kierroksen Helsingissä. Miltä maistuisi?
Kun kello lyö kuusi, Quatro Canti -aukion ilta herää eloon. Tämä barokkiajan arkkitehtuurin helmi jakaa kaupungin neljään historialliseen kortteliin, ja sen symmetriset fasadit kohoavat ilta-auringossa. Pyhimyspatsaat vartioivat aukion vilinää, kun ryhmän yhdeksän jäsentä kokoontuvat oppaansa, Alessandro-nimisen paikallisen ympärille.
|
Keskellä
aukion vilinää seisoo katusoittaja, jonka syvä ja sielukas ääni
kantautuu yli kivisten katujen. Hän laulaa espanjalaista balladia. |
Kävelykierrokset ovat paikallisten ihmisten opastamia kierroksia turisteille. Niitä on monenlaisia, monenpituisia ja aiheet vaihtelevat. Netissä näitä voi etsiä esimerkiksi hakusanalla walk in (sitten kaupunki).
Kierros varattiin ja maksettiin ennakkoon netin kautta. Meidän kierroksemme sisälsi kolmen tunnin kävelyn Palermon vanhassa kaupungissa ja neljän erilaisen paikallisen ruuan maistelun oppaan ennakkoon varaamissa paikoissa. Ruokailun lomassa opas kertoili kaupungin historiasta, ruuasta ja antoi vinkkejä tutustumiskohteista. Hinta oli 29 euroa/henkilö, sisältäen ruuat. Juomat maksettiin erikseen.
Harkitsimme myös aamukierrosta markkinoilla, mutta päivän visiitillä siihen ei enää ollut aikaa.
Maistelukierrokselle osallistui sekalaista porukkaa - voit myös varata isommalle ryhmälle oman kierroksen, mutta me kaksi liityimme "vapaaseen" ryhmään.
Belgialainen perhe – vanhemmat, 17-vuotias tytär ja
insinööriksi opiskeleva 18-vuotias poika – ovat täynnä odotusta. Kaksi
roomatarta, työtoverit, vaihtavat hymyjä; toinen heistä saapui junalla Roomasta
Palermoon edellisenä iltana, peräti 13 tunnin matkanteon jälkeen. Lentoemäntä
Kölnistä puolestaan kantaa mukanaan tarinoita Atlantin takaa – hän on juuri
palannut työmatkaltaan Torontosta (vai oliko se Montreal).
![]() |
Raikasta sorbettia. |
Viilennystä ei jäisestä sorbetista kaivattu, onneksi oli kevytuntuvatakki mukana.

Seuraavaksi suunnataan Piazza Bellinin historiallisiin kortteleihin, joissa pieni trattoria tarjoaa täydellisen arancinin, rapean riisipallon täytettynä perinteisellä lihakastikkeella, jossa mukana herneitä. Toisena vaihtoehtona on hampurilainen, jossa lihana on - perna, voisi olla myös keuhkoa.

![]() |
Sisilialainen pizza |
Illan kruunaa perinteinen cannolo. Retkeläiset istahtavat perinteiseen pasticceriaan, jossa hyllyt notkuvat makeita herkkuja. Cannolo hurmaa rapealla kuorellaan ja pehmeällä ricotta-täytteellään, jossa maistuu vanilja ja appelsiini. Seuraavana päivänä menisimme nunnien leipomoon, katsomaan "aitoja" cannoloita. Kaikille meille retkeläisille tämä oli varmasti unohtumaton kokemus Palermossa sisilialaisesta rikkaasta ruokahistoriasta.
![]() |
Kookos oli paras (?). Vitriinissä oli vain yksi jäljellä, joten puolitettiin. |
Minkälainen olisi maisteluretki Helsingissä? Rautatientorilta lähdettäisiin, kuljettaisiin Senaatintorille ja Kauppatorille. Perinneruokia olisivat kylmäsavulohi saaristolaisleivällä, veripalttukeittoa (=kampsupaistia). Ehkä kalakukkoa. Mämmiä. Leipäjuustoa lakkahillolla. Salmiakkia (ehkä shottina).
Tuosta menusta voi jokainen arvata, että tälle retkelle kannattaa lähteä ennakkoluulottomana makujen suhteen!
Lisää Sisilian ja Liparin matkaseikkailuistamme voit lukea täältä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti